direkt zum Inhalt springen

direkt zum Hauptnavigationsmenü

Sie sind hier

TU Berlin

Page Content

KORN-SCOUT

The grain and its different users – Grain competences fostering sustainability in food trade

Lupe

Objective of the joint project KORN-SCOUT is the promotion of the emphasis of competence of vocational education on sustainable operation in everyday work life of grain-handling occupations such as miller, baker, confectioner, and brewer/maltster as well as neighboring occupations.

It is especially focused on communication on sustainability between every actor along the supply chain to be leading into an increase in grain competence. This way all actors push the change towards sustainability and function as change agents. Therefore for future “GRAIN-SCOUTS”, several, innovative teaching-learning materials are developed and its effectivity tested by the joint project partners in cooperation with the partners from practice.

The central goals of the project are not limited to a scientific knowledge gain but also include the improvement of vocational education (and continuing education if applicable), i.e. the knowledge gain in vocational education in the context of grain processing along the value chain. The teaching and learning materials developed in the project will be provided as open educational resources.

Project duration: 05/2018 - 04/2021

Funding code: 21BBNE26

Funding sponsor: Gerfördert vom Bundesinstitut für Berufliche Bildung (BIBB) im Rahmen der Bekanntmachung Berufsbildung für nachhaltige Entwicklung 2015-2019 (BBNE 2015-2019) mit Mitteln des BMBF.

Project coordination:

Prof. Nina Langen
Department Education for Sustainable Nutrition and Food Science Link

Contact: nina.langen[at]tu-berlin.de

 

Project partners:

Wuppertal Institut, Forschungsgruppe Nachhaltiges Produzieren und Konsumieren (WI) Link

Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung (IZT), Cluster Nachhaltigkeit und Transformation Link

EPIZ Berlin e.V., Zentrum für Globales Lernen Link

Technische Universität, Department Fachdidaktik Arbeitslehre Link

 

Practice partners: 

 Practice partners of KORN SCOUT
Practice partners
Homepage
ALB-GOLD Teigwaren GmbH
www.alb-gold.de
Bäcker-Innung Berlin
www.baecker-berlin.de
BBZ Mölln Berufsschulzentrum Mölln
www.bbzmoelln.de
Berufsbildende Schulen I Uelzen
www.bbs1-uelzen.de
Brauerei “Pinkus” Müller GmbH & Co. KG
www.pinkus.de
Brewbaker Berliner Handwerksbrauerei (BGM Berliner Getränkemanufaktur GmbH)
brewbaker.de
Brillat-Savarin-Schule OSZ Gastgewerbe
www.osz-gastgewerbe.de
Crespel & Deiters
crespeldeitersgroup.com
Czerr Naturbäckerei und Konditorei GmbH & Co. KG
www.czerr.de
Deutscher Konditorenbund (BIV)
www.konditoren.de
Deutscher Mälzerbund e.V.
www.deutscher-maelzerbund.de
Emil-Fischer-Schule OSZ Ernährung und Lebensmitteltechnik
www.emilfischerschule.de
Erling Verlag GmbH & Co. KG
www.erling-verlag.com
Förderschule Johann Heinrich Pestalozzi
www.luckenwalde.de/Stadt/Kinder-Jugend-Bildung/Schulen
Kröner-Stärke GmbH      
www.kroener-staerke.de
Meyermühle - Landshuter Kunstmühle C. A. Meyer's Nachf. AG
www.biomehl.bio
Rhön-Malz GmbH
www.rhoenmalz.de
Schoppe Bräu GmbH
www.schoppebraeu.de/de/
Spielberger Mühle Spielberger GmbH
www.spielberger-muehle.de/de/
Troll Ökologische Backwaren GmbH
www.trollbrot.de
Verband der Getreide-, Mühlen- und Stärkewirtschaft VGMS e.V.
www.vgms.de
Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei (VLB) e.V.
www.vlb-berlin.org
Zentralverband des deutschen Bäckerhandwerks e.V.
www.baeckerhandwerk.de

 

 

 

Lupe

Zusatzinformationen / Extras

Quick Access:

Schnellnavigation zur Seite über Nummerneingabe

Auxiliary Functions