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KORN-SCOUT
The grain and its different users – Grain competences fostering sustainability in food trade
Objective of the joint project KORN-SCOUT is the promotion of the emphasis of competence of vocational education on sustainable operation in everyday work life of grain-handling occupations such as miller, baker, confectioner, and brewer/maltster as well as neighboring occupations.
It is especially focused on communication on sustainability between every actor along the supply chain to be leading into an increase in grain competence. This way all actors push the change towards sustainability and function as change agents. Therefore for future “GRAIN-SCOUTS”, several, innovative teaching-learning materials are developed and its effectivity tested by the joint project partners in cooperation with the partners from practice.
The central goals of the project are not limited to a scientific knowledge gain but also include the improvement of vocational education (and continuing education if applicable), i.e. the knowledge gain in vocational education in the context of grain processing along the value chain. The teaching and learning materials developed in the project will be provided as open educational resources.
Project duration: 05/2018 - 04/2021
Funding code: 21BBNE26
Funding sponsor: Gerfördert vom Bundesinstitut für Berufliche Bildung (BIBB) im Rahmen der Bekanntmachung Berufsbildung für nachhaltige Entwicklung 2015-2019 (BBNE 2015-2019) mit Mitteln des BMBF.
Project coordination:
Prof. Nina Langen
Department Education for Sustainable Nutrition and Food Science Link
Contact: nina.langen[at]tu-berlin.de
Project partners:
Wuppertal Institut, Forschungsgruppe Nachhaltiges Produzieren und Konsumieren (WI) Link
Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung (IZT), Cluster Nachhaltigkeit und Transformation Link
EPIZ Berlin e.V., Zentrum für Globales Lernen Link
Technische Universität, Department Fachdidaktik Arbeitslehre Link
Practice partners:
Practice partners | Homepage |
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ALB-GOLD Teigwaren GmbH | www.alb-gold.de |
Bäcker-Innung Berlin | www.baecker-berlin.de |
BBZ Mölln Berufsschulzentrum Mölln | www.bbzmoelln.de |
Berufsbildende Schulen I Uelzen | www.bbs1-uelzen.de |
Brauerei “Pinkus” Müller GmbH & Co. KG | www.pinkus.de |
Brewbaker Berliner Handwerksbrauerei (BGM Berliner Getränkemanufaktur GmbH) | brewbaker.de |
Brillat-Savarin-Schule OSZ Gastgewerbe | www.osz-gastgewerbe.de |
Crespel & Deiters | crespeldeitersgroup.com |
Czerr Naturbäckerei und Konditorei GmbH & Co. KG | www.czerr.de |
Deutscher Konditorenbund (BIV) | www.konditoren.de |
Deutscher Mälzerbund e.V. | www.deutscher-maelzerbund.de |
Emil-Fischer-Schule OSZ Ernährung und Lebensmitteltechnik | www.emilfischerschule.de |
Erling Verlag GmbH & Co. KG | www.erling-verlag.com |
Förderschule Johann Heinrich Pestalozzi | www.luckenwalde.de/Stadt/Kinder-Jugend-Bildung/Schulen |
Kröner-Stärke GmbH | www.kroener-staerke.de |
Meyermühle - Landshuter Kunstmühle C. A. Meyer's Nachf. AG | www.biomehl.bio |
Rhön-Malz GmbH | www.rhoenmalz.de |
Schoppe Bräu GmbH | www.schoppebraeu.de/de/ |
Spielberger Mühle Spielberger GmbH | www.spielberger-muehle.de/de/ |
Troll Ökologische Backwaren GmbH | www.trollbrot.de |
Verband der Getreide-, Mühlen- und Stärkewirtschaft VGMS e.V. | www.vgms.de |
Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei (VLB) e.V. | www.vlb-berlin.org |
Zentralverband des deutschen Bäckerhandwerks e.V. | www.baeckerhandwerk.de |