Bildung für Nachhaltige Ernährung und Lebensmittelwissenschaft

Publikationen

2023

Ohlhausen, Pascal; Langen, Nina; Gottschlich, Daniel; Kofahl, Daniel
A Long Night of Sciences: Explore your senses - Color, shape and flavors
International Journal of Gastronomy and Food Science, 33 :100752
2023
ISSN: 1878450X
Conty, Valentina; Grundmann, Stephanie; Langen, Nina
Ko-Labs als kooperatives Coaching in der Lehrkräftebildung: Best-Practice-Beispiel zur Gestaltung von Unterrichtsaufgaben in der beruflichen Fachrichtung Ernährung und Hauswirtschaft
Die Materialwerkstatt, 5 (2) :44–55
2023
Conty, Valentina; Dilger, Edda; Koscholke, Sofie; Derda, Mareen; Langen, Nina
Kooperationslabore zur Gestaltung praxisnaher Unterrichtsaufgaben für die Berufsschule
In Kihm, Pascal and Kelkel, Mareike and Peschel, Markus, Editor, Interaktionen und Kommunikationen in Hochschullernwerkstätten aus Lernen und Studieren in Lernwerkstätten
Seite 46–57
Herausgeber: Verlag Julius Klinkhardt, Bad Heilbrunn
2023
46–57
ISBN
9783781525672
Nikravech, Mariam; Langen, Nina; Herpen, Erica; Schuster, Sebastian; Speck, Melanie
Leftovers lovers vs. haters: A latent class analysis on dinner leftover management behaviours
Appetite, 190 :107019
2023
Feufel, Markus A.; Rauwolf, Gudrun; Hartmann, Timo; Kendel, Friederike; Speiser, Dorothee
Personalisierte Risiken verständlich kommunizieren
Forum, 38 (5) :393–396
2023
ISSN: 0947-0255
Nikravech, Mariam
Perspective—Evaluating the impact of food waste reduction policies
Frontiers in Sustainable Food Systems, 7
2023
Huis, Arnold; Rumpold, Birgit
Strategies to convince consumers to eat insects? A review
Food Quality and Preference, 33 (4) :104927
2023
ISSN: 09503293
Lemken, Dominic; Langen, Nina
The price penalty on meat substitutes—Consumers prefer reduced meat portions over novel meat alternatives and authentic vegetarian dishes—Final stage of a registered report
Q Open, 3 (1)
2023
El Mourabit, Xenia; Kröhn, Silvana; Langen, Nina; Rumpold, Birgit; Scharp, Michael; Bliesner-Steckmann, Anna; Speck, Melanie
Wir müssen reden! Nachhaltigkeitskommunikation in den Korn-handhabenden Berufen: Der Modellversuch Korn-Scout: Vom Getreidekorn und seinen vielfältigen Nutzerinnen und Nutzern – Korn-Kompetenzen für Nachhaltigkeit im Lebensmittelhandwerk stärken
In Ansmann, Moritz and Kastrup, Julia and Kuhlmeier, Werner, Editor, Berufliche Handlungskompetenz für nachhaltige Entwicklung aus BIBB Fachbeiträge zur beruflichen Bildung
Seite 43–60
Herausgeber: Verlag Barbara Budrich, Leverkusen
2023
43–60
ISBN
978-3-8474-2893-0
Conty, V.; Grundmann, Stephanie
Eine Checkliste als fachdidaktisches Instrument zur Gestaltung von Unterrichtsaufgaben für die Berufliche Bildung: Reflexion des Einsatzes einer Methode
In Mientus, Lukas and Klempin, Christiane and Nowak, Anna, Editor, Reflexion in der Lehrkräftebildung
Seite 379–387
Herausgeber: Universitätsverlag Potsdam
2023
379–387
ISBN
978-3-86956-566-8

2022

Klink-Lehmann, Jeanette; Langen, Nina; Simons, Johannes; Hartmann, Monika
Jumping on the Bandwagon of Responsibility—Or Not? Consumers' Perceived Role in the Meat Sector
Sustainability, 14 (10) :6295
2022
Nikravech, Mariam; Langen, Nina; Bendisch, Fabian; Ziesemer, Florence; Abels, Simone; Schrader, Ulf; Fischer, Daniel
The Food Waste Lab: Improving food waste reduction behavior through education
Journal of Cleaner Production, 370 (1) :133447
2022
ISSN: 09596526
Sayed, Waheed A. A.; Alm-Eldin, Magdy M. S.; Hassan, Reda S.; Sileem, Thanaa M.; Rumpold, Birgit A.
Recycling of Mediterranean Fruit Fly Rearing Waste by Black Soldier Fly, Hermetia illucens
Waste and Biomass Valorization, 97 :2594
2022
ISSN: 1877-2641
Langen, Nina; Ohlhausen, Pascal; Steinmeier, Fara; Friedrich, Silke; Engelmann, Tobias; Speck, Melanie; Damerau, Kerstin; Bienge, Katrin; Rohn, Holger; Teitscheid, Petra
Nudges for more sustainable food choices in the out-of-home catering sector applied in real-world labs
Resources, Conservation and Recycling, 180 :106167
2022
ISSN: 09213449
Delvendahl, Nora; Dienel, Hans-Liudger; Meyer, Vera; Langen, Nina; Zimmermann, Jennifer; Schlecht, Martin
Narratives of fungal-based materials for a new bioeconomy era
Innovation: The European Journal of Social Science Research, 10 (3) :1–11
2022
ISSN: 1351-1610
Langen, Nina
Die Bedeutung von Gelegenheiten für nachhaltige Ernährung
In Onnen, Corinna, Editor, Gelegenheitsfenster für nachhaltigen Konsum Band 4
Seite 205–217
Herausgeber: Springer Fachmedien Wiesbaden, Wiesbaden
2022
205–217
ISBN
978-3-658-37542-3
Speck, Melanie; Wagner, Lynn; Buchborn, Felix; Steinmeier, Fara; Friedrich, Silke; Langen, Nina
How public catering accelerates sustainability: a German case study
Sustainability science :1–13
2022
Delvendahl, Nora; Rumpold, Birgit A.; Langen, Nina
Edible Insects as Food-Insect Welfare and Ethical Aspects from a Consumer Perspective
Insects, 13 (2)
2022
ISSN: 2075-4450
Schuster, Sebastian; Speck, Melanie; Herpen, Erica; Buchborn, Felix; Langen, Nina; Nikravech, Mariam; Mullick, Shantanu; Eichstädt, Tilman; Chikhalova, Yulia; Budiansky, Emma; Engelmann, Tobias; Bickel, Manuel
Do meal boxes reduce food waste from households?
Journal of Cleaner Production, 375 :134001
2022
ISSN: 09596526
Nikravech, Mariam; Rumpold, Birgit A.; Langen, Nina
Consumer acceptance of insect-based food and feed products: Explore successful strategies for gaining trust in and consumer acceptance of novel food and feed products derived from insect proteins: Deliverable 1.4. of SUSINCHAIN, Prepared by: Technische Universität Berlin (TUB) In collaboration with: Università Politecnica delle Marche (UNIVPM), Universidade Católica Portuguesa (UCP), Universidade de Porto (UP)
Herausgeber: Berlin
2022
El-Sayed, Mohammed A.; H Hatab, Mahmoud; AEM Assi, Heba; S Ibrahim, Nashaat; M Saleh, Hisham; AA Sayed, Waheed; A Rumpold, Birgit
Comparative Study of Growth and HSP70 Gene Transcription in Japanese Quails fed Different Levels of Black Soldier Fly, Hermetia illucens
Advances in Animal and Veterinary Sciences, 11 (9)
2022
ISSN: 23078316
Conty, Valentina; Grundmann, Stephanie; Langen, Nina
Aufgabenentwicklungskompetenz im Berufsfeld Ernährung und Hauswirtschaft: Das Schokoladenkuchenmodell
Haushalt in Bildung & Forschung, 11 (2) :71–82
2022
ISSN: 21938806

2021

Grundmann, Stephanie; Schulz-Greve, Sabine; Langen, Nina; Heindl, Ines
Nachhaltige Ernährung, Verbraucherbildung und Schulverpflegung
Ernährung im Fokus (03/2021) :174–181
2021
Wagner, Lynn; Speck, Melanie; Buchborn, Felix; Engelmann, Tobias; Bienge, Katrin; Friedrich, Silke; Teitscheid, Petra; Langen, Nina
Weiterentwicklung der wissenschaftlichen Bewertungsgrundlagen – Evaluation des aktualisierten und erweiterten digitalen Bewertungstools
Band 2 aus NAHGAST II Arbeitspapier
2021
Grundmann, Stephanie; Schulz-Greve, Sabine; Groth, Karin; Klatt, Christiane; Langen, Nina; Heindl, Ines
Verantwortung für das eigene Lernen übernehmen
Haushalt in Bildung & Forschung, 10 (2-2021) :30–47
2021
ISSN: 21938806